top of page

RICKARD EKLUND

Dialektpoeten från Närpes

Rickard Eklund är en etablerad artist, prisbelönt låtskrivare, poet och teater- och filmkompositör samt utbildad musikpedagog med inriktning i komposition och lyrik. Under åren 2010-2020 fungerade han som frontfigur och låtskrivare i dialektrockbandet Schlagwerk, men arbetar numera huvudsakligen som soloartist och frilanskonstnär. 2016 vann han Solveig von Schoultz dikttävling och samma år skrev han Årets finlandssvenska låt "Finland”, som är inledningsspåret till det hyllade debutalbumet ”1. (ätt)” från 2018. Han har också komponerat beställningsverk till bland annat Tjärdalsveckan i Övermark, Skolmusik 2020 och reklammusik åt Moomin Characters. Han har komponerat och arrangerat musik till teaterpjäser som Oravais Teaters pjäs "Under liten himmel" 2019 och Närpes Teaters sommarpjäs ”Lemmy simmade aldrig i Närpes å” från 2018 samt filmmusik till Film i Österbottens kortfilm "Lovsång för åldrad väninna" 2021. Han har gästat finlandssvenska och rikssvenska tv- och radioprogram med sin dialektmusik och sällar sig numera till en stor mängd dialektsjungande, finlandssvenska artister.

K3__3340.jpg
Om: About

GULDKLIMPAR

2010 - 2022

ÅRETS FINLANDSSVENSKA LÅT 2016

"Finland" / Musik & text. 


“´Finland´ känns äkta, nära hjärtat och är professionellt gjord. Och så har den en melodi som är så effektivt vacker. Oavsett om Rickard Eklund ger ut någon ny sololåt eller inte så är `Finland´ ett österbottniskt mästerverk. Det är ett ypperligt exempel på vilka pärlor man kan hitta då man gräver där man står.”
- Patrik Back, Vasabladet

SOLVEIG VON SCHOULTZ DIKTTÄVLING 2016

Första plats


“För en diktsvit som enligt juryn ristat in tiden i både minnen och pulpetlock. Gestaltningen är personlig och politisk med både en mörk och ljus humoristisk stämning. Det gäller att hålla sig innanför ramarna och ändå kan man aldrig vara lättmjölksrätt.”
- Juryns utlåtande 

TJÄRDALSVECKAN I ÖVERMARK 2017

"Dalin" / Musik & text.

SKOLMUSIK 2018

"Barn av Östersjöfolket" / Musik & text.

SOLOALBUM 2018

"1. (ätt)" / Musik & text.

“Rickard Eklund är en finlandssvensk popklassiker. ”
- Nils Hansson, Dagens Nyheter

“Den här killen sätter en ära i att driva sin dialekt så långt som det bara är möjligt. ”
- Henrik Jansson, Hbl

“En skivdebut som inte lämnar någon oberörd.”
- Kaj Ahlsved, ÖT

ORAVAIS TEATER 2019

"Under liten himmel" / Kompositör & arrangör.


“Den vackra musiken, komponerad av Rickard Eklund speciellt för den här uppsättningen, har verkligen funnit tonen i pjäsen.”
- Vilhelmina Öhman, YLE


“Eklunds musik för Maria Åkerblom är stundom intensiv och stundom nästan omärklig. Ibland är den filmatisk. Den stöder hela pjäsens innehåll starkt och självklart.”
- Ulf Överfors, Österbottens tidning

“Musiken, komponerad av Rickard Eklund, är hjärtknipande vacker men även suggestiv. Den lyfter stämningen och är oerhört värdefull. Utan den skulle produktionen antagligen tappa en stor del av magin. Allt från körsången till stråkarna sitter som en smäck.”
- Åsa Tast, Vasabladet

YRKESHÖGSKOLAN NOVIA 2019

"Ragnarrök" / Kompositör & arrangör.

MOOMIN CHARACTERS OY 2019

”We Only Have One Sea"/ Kompositör & arrangör.

FILM I ÖSTERBOTTEN 2020-2021

"Lovsång till en åldrad väninna" / Musik, arrangemang & text.

SLUTE 2021

"Slute" / Musik, text & arrangemang

"Visst har Eklund gjort storslagna låtar tidigare, men kontrasten mellan det nästan glatt extroverta soundet och den dystra texten har aldrig varit lika kraftig. Eklunds insatser på pianopallen har resulterat i att många lyssnare har höga förväntningar på honom. I mina anteckningsböcker uppfyller 'Slute' verkligen kravnivån. Man kan snacka om Tom Waits-nyanser utan raspighet, Leonard Cohens valsande och Billy Joels flödande pianotoner."

- Patrik Back, Vasabladet 30.6.2021

SATAMAN LAULU 2022

"Noålan" / Musik & text.

Beställningsverk till Tapio Koivukaris roman Sataman Laulu (2022).

SCHLAGWERK
2010-2020

Frontfigur, låtskrivare, sångare & gitarrist


Album: 

”Outro” (2020)

”Di kallar ås fö menistjor” (2016)

”intro.” (2014)

”O´ljuva ungdom” (2012)

ARBETSSTIPENDIE 2022-2023

Svenska kulturfonden.

Om: CV
bottom of page